Premis Aporta 2017

Premio Aporta 2017. Logotipo.CONVOCATÒRIA FINALITZADA: CONSULTA ELS PREMIATS

La primera convocatòria dels "Premis Aporta 2017" reconeix experiències que s'hagin posat en funcionament durant els dos darrers anys fent ús de dades obertes públiques generades per les administracions públiques, que es poden combinar també amb dades generades per entitats privades.

El nostre objectiu és fomentar la reutilització de conjunts de dades oberts públics o privats en la recerca de solucions innovadores, amb impacte i utilitat per al sector públic o per al sector privat.

Consultes: premios_aporta@datos.gob.es Vés a les bases dels Premis Aporta 2017

 
 

Premiats

Entre les 15 candidatures acceptades a la convocatòria dels Premis Aporta, han estat guardonats amb els dos projectes que millor valoració han rebut per part del Jurat partint dels criteris establerts en les bases de la convocatòria.

Els projectes guardonats són:

Linknovate és una eina rupturista per innovar en l’era de la informació especialment orientada al sector empresarial. Ajuda a la cerca de dades d’empreses (B2B) de manera eficient i senzilla per tal que afavoreixi la intel·ligència competitiva i la innovació. Constitueix la base de dades més gran d’entitats en ciència i tecnologia, inclou més de 20 milions de referències (documents únics) i més de 2,3 milions d’entitats indexades úniques (empreses i grups de recerca). Totes aquestes dades són obtingudes de documents científics oberts (publicacions científiques, conference proceedings, grants…), industrials (patents, marques, notícies, webs corporatives) i informació única del contacte directe amb experts. És tan fàcil d’utilitzar com un cercador, però proporciona una experiència de descobriment i facilita la interpretació de les dades trobades.

Data.cervantesvirtual.com té per objectiu principal millorar la qualitat de les dades, l’accés i la reutilització dels seus fons, basant-se en estàndards de reconeixement internacional orientats a entorns digitals com RDA. Amb un enfocament dinàmic i en constant innovació oberta, no només busca millorar l’experiència d’usuari, sinó promoure l’ús de dades obertes per part de la comunitat, participant en congressos i publicant en revistes científiques. En comparació amb els sistemes tradicionals, data.cervantesvirtual.com ofereix una experiència d’usuari nova i permet navegar pels registres bibliogràfics a través de les seves propietats i relacions, com per exemple l’idioma, dates més rellevants, autors i el paper que juguen a les obres, edicions, traduccions i formats. Per als usuaris més experts, la interfície inclou un punt d’accés SPARQL, que possibilita l’execució de qualsevol tipus de consulta contra el repositori.

Candidatures acceptades

A continuació es presenta la relació d’organitzacions que han presentat en temps i forma la seva candidatura als Premis Aporta 2017 i els projectes de les quals han passat a la fase de valoració per a la selecció dels dos millors puntuats.

 • MINHAFP
  Cerca avançada de dades de la Central d’Informació economicofinancera de les administracions públiques
 • FUNDERA
  Tender.co
 • INFOEMPRESA EUROPA SL
  La reutilització de dades al món empresarial
 • CONSORCI DE SERVEIS UNIVERSITARIS DE CATALUNYA (CSUC)
  Portal PRC: ús públic de dades de recerca
 • FUNDACIÓN BIBLIOTECA VIRTUAL MIGUEL DE CERVANTES
  BVMC, un nou enfocament en biblioteques digitals
 • NETAMO SYSTEMS SL
  Dato Capital
 • AXESOR CONOCER PARA DECIDIR
  MONITORIZA®
 • LINKNOVATE SCIENCE
  Linknovate, el cercador d’innovació
 • BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER-CENT NACIONAL DE SUPERCOMPUTACION
  Sonomap
 • SECRETARIA DE TRANSPARÈNCIA I GOVERN OBERT
  Visualització interactiva de pressupostos municipals
 • AXESOR CONOCER PARA DECIDIR
  Investiga pro
 • AXESOR CONOCER PARA DECIDIR
  GEOMARKETING XPERT
 • REMOT TECHNOLOGIES
  Rural Maps
 • EVERIS SPAIN
  Contractes públics transparents
 • CEE PATENTES Y MARCAS MARCANET
  Intel·ligència de negoci per a propietat industrial

Agraïm la participació de tots els sol·licitants i animem que se segueixin realitzant projectes que contribueixin a la reutilització de dades obertes del sector públic.

Avaluació

L'avaluació de les iniciatives presentades la duu a terme el Jurat, que estarà format per representants de la Iniciativa Aporta.

Cada proposta es valora de 0 a 10 punts. Els aspectes que es valoraran són:

 • Grau d'innovació, originalitat i creativitat en el disseny i/o funcionament de la iniciativa que es presenta (Màxim de 4 punts)
 • Utilitat de la iniciativa proposada: factibilitat i qualitat tecnològica del projecte, facilitat d’ús, etc. (Màxim de 3 punts)
 • Impacte: àmbit d'aplicació, destinataris que en resulten principalment beneficiats i per què (Màxim de 3 punts)

Una vegada realitzades totes les valoracions, el Jurat determina quines dues propostes són les guanyadores en funció de la puntuació obtinguda.

Durant la Trobada Aporta 2017, s'ha lliurat una placa de reconeixement al primer i segon classificat dels Premis.

La decisió del Jurat serà inapel·lable.

Jurat

El Jurat dels Premis Aporta 2017 està format pels representants següents, membres de la Iniciativa Aporta:

 1. Cristina Morales Puerta (SESIAD)
 2. Salvador Soriano Maldonado (SESIAD)
 3. Miguel Ángel Amutio Gómez (SGAD)
 4. Aleida Alcaide García (SGAD)
 5. Francisco Javier García Vieira (RED.ES)
 6. Jose Ignacio Sánchez Valdenebro (RED.ES)

Secretaría del Jurado: Cristina Miranda (RED.ES)

Inscripció

Completant el formulari de sol·licitud disponible a la Seu Electrònica de Red.es, els participants podran inscriure's i participar en els Premis Desafiament Aporta:

Cada participant pot presentar tantes iniciatives com vulgui.

Podrà participar-hi qualsevol persona jurídica que compleixi i acrediti, mitjançant la documentació corresponent, els requisits següents tal com s'estableixen a continuació:

 • Ser persona jurídica, amb domicili social a Espanya.
 • Tenir la capacitat i el dret de representar la candidatura.

El termini per presentar idees acaba el dia 12 de setembre de 2017 (23:59 h.).

Per a més informació, consulteu les Bases dels Premis Aporta 2017.